Ребята предлагаю образец письма в банк, если он повысил процентную ставку!
Голові правління
Закритого акціонерного товариства
„Приватбанк”
Дубілету О.В.
місто Дніпропетровськ,
Набережна Перемоги, 50
49094
ПІП,
Адреса
40000
Користуючись нагодою висловлюю Вам свою щиру повагу та подяку за можливість користуватися високоякісними банківським послугами, що їх надає Приватбанк.
Станом на лютий 2009 року я користуюся кредитом на придбання автомобіля, який наданий Приватбанком – на суму _________ грн. ______ коп. під ставку ___ річних. За час існування кредитної заборгованості, з січня 2008 року, мною жодного разу не були допущені затримки погашення відсотків чи основної суми боргу або інші порушення умов договору, в тому числі щодо надання банку своєчасної та достовірної інформації про мій фінансово-майновий стан та щодо страхування майна за мій рахунок на користь банку.
Тому для мене великим подивом було отримати від Вашого імені лист щодо підвищення номінальної ставки відсотку за кредитом до _____ % річних. Ще більший подив в мене викликала аргументація такого рішення банку а також те, що в ході спроби реалізації цього рішення (банк) допустив кілька суттєвих порушень вимог законодавства України та нормативно-правових актів Національного банку України. В цьому листі я змушений викласти обґрунтовану критику аргументації Приватбанку та вказати на ознаки порушення законодавства. Сукупність цих факторів унеможливлює з мого боку погодження змін умов кредитування, допоки зазначені порушення не будуть ліквідовані банком, про що я Вас офіційно повідомляю.
Зазначаю, що я заперечую не проти права банку підвищити процентну ставку (це право безумовно міститься в кредитній угоді, що була мною підписана та яку я виконую), а проти порушень Приватбанком процедури реалізації рішення щодо зміни відсоткової ставки.
Стосовно ознак порушення Приватбанком вимог законодавства України та нормативно-правових актів НБУ в ході спроби реалізації рішення про зміну відсоткової ставки, доводжу до Вашого відома наступне:
• По-перше, надсилання листів супроводження інформацією щодо реальної вартості кредиту є порушенням вимог Правил надання банками України інформації споживачу щодо умов кредитування та сукупної вартості кредиту (затверджені Постановою правління НБУ №168 від 10 травня 2007 року та зареєстровані в Міністерстві юстиції України 25 травня 2007 року №541/13808). Зокрема, пункт 1.3 Правил встановлює що «Банки зобов’язані забезпечувати виконання цих Правил: […] під час укладенні кредитних договорів зі споживачами; […]» Пропозиція укласти додаткову угоду про зміну значення процентної ставки із наданням позичальнику можливості достроково припинити дію угоди у разі непогодження рівнозначно переукладанню кредитної угоди, тому (банк) зобов’язаний був разом із текстом Додаткової угоди надати мені всю необхідну інформацію згідно вимог зазначених Правил, чого, на жаль, не відбулося.
• По-друге, зміна відсоткової ставки за договором неможлива без зазначення обґрунтованих підстав для цього. Пункт 3.5 згаданих Правил встановлює, що «Банки мають право змінювати процентну ставку за кредитом лише в разі настання події, не залежної від волі сторін договору, яка має безпосередній вплив на вартість кредитних ресурсів банку. Банки не мають права змінювати процентну ставку за кредитом у зв'язку з волевиявленням однієї із сторін (зміни кредитної політики банку)». В якості аргументації рішення банку в листі наводиться фактор: зміна облікової ставки Національним банком України відповідно до Постанови правління НБУ №107 від 21 квітня 2008. Цей аргумент не може вважатися такими, що мав безпосередній вплив на вартість кредитних ресурсів банку щодо кредитів, які надані в користування особисто мені.
Таким чином, наведена в цьому листі інформація в своїй сукупності робить неможливим для мене погодитися на пропозицію Приватбанку щодо підвищення процентної ставки за договором кредиту. Оскільки я заперечую не проти права банку на підвищення ставки, а проти порушень законодавчих та нормативних актів в ході реалізації цього права, то я офіційно повідомляю Вас, що я погоджуся на підвищення процентної ставки у разі неухильного виконання банком вимог банківського законодавства України та нормативно-правових актів щодо захисту прав споживачів. Виходячи із ситуації, що склалася, задля виконання вимог Законів України «Про банки і банківську діяльність», «Про захист прав споживачів», а також Правил надання банками України інформації споживачу щодо умов кредитування та сукупної вартості кредиту та Постанови правління НБУ №319 «Про додаткові заходи щодо діяльності банків» прошу:
1. Надати мені розрахунок орієнтовної сукупної вартості кредиту. Така інформація необхідна мені для оцінки своєї здатності до подальшого обслуговування отриманого кредиту;
2. Надати мені інформацію щодо подій, які мали безпосередній вплив на вартість ресурсів банку, із зазначенням публічного джерела інформації та діапазону часу, який аналізувався банком. Така інформація необхідна мені з метою розуміння факторів, що можуть впливати на вартість ресурсів банку в майбутньому, а отже – і можливу повторну зміну процентної ставки за кредитами.
3. Повідомити мене про правило (у вигляді алгебраїчної формули), за яким банк розраховує необхідну зміну процентної ставки за договорами на основі подій, що впливають на вартість ресурсів банку. Задля кращого розуміння механізму формування вартості кредиту прошу також навести, яким чином на підставі цього правила були розраховані ставки на момент видачі мені кредитів.
Ще раз підкреслюю, що надання такої інформації є обов’язком банку, який закріплений у відповідних нормативно-правових актах Національного банку України. Тому висловлюю сподівання, що моя вимога щодо надання інформації буде сприйнята Вами із розумінням.
До часу надання такої інформації я не зможу погодитися на пропозицію банку щодо підвищення ставки та буду проводжувати обслуговувати кредит на первісних умовах. У разі, якщо (банк) в односторонньому порядку змінить процентну ставку за договорами кредиту, я буду змушений звернутися до відповідних державних органів влади, суду та, можливо, – до засобів масової інформації, з метою забезпечення захисту своїх законних прав та інтересів.
Частина 4 статті 1061 Цивільного Кодексу України передбачає що „умова договору щодо права банку змінювати розмір процентів на строковий вклад в односторонньому порядку є нікчемною.”
ДАТА ПІ